onsdag 17. mars 2010

Four months, three weeks and two days.

Noen som har sett 4 months 3 weeks and 2 days?
Dette er en spillefilm som viser abortsituasjonen for kvinner i Ceausescus Romania i 1987. Den viser godt hvordan kvinner var tvunget til å gå til tvilsomme metoder og personer for å få tatt abort.

Abort ble ulovliggjort i Romania under Ceausescu i 1966 for kvinner under førti gitt at de hadde minst fem barn. I 1986 ble aldersgrensen hevet til 45 år, og i 1984 ble minimum giftealder for jenter senket til 15 år. Mange barn ble dermed uønsket satt til verden, og mange ble satt på barnehjem. Disse barna har som kjent lidd et stort handikapp, der de ble mishandlet og brukt til soldater.

Jeg skal prøve å ikke gi vekk så mye av handlingen i filmen, men vi hadde en diskusjon etterpå som opprørte meg til de grader. Visse menn i salen hadde ikke fått med seg at jentene ble misbrukt, selv om det i filmen var ganske klart da de etter tur gikk ut fra badet og kom med nakne underliv og dermed vasket seg intenst i badekaret.

Men det som oppsatte meg mest var en mann som tok diskusjonen ut av proposisjoner, og begynte og diskutere om det var moralt riktig å legaliser abort. Han sammenliknet med det å ha sex før ekteskapet, og til og med legalisering av dop. For dem som ikke ser den klare forskjellen kan jeg nevne at abort er noe de fleste kvinner ser på som en siste utvei, og det blir ikke brukt som prevensjon. Abort er en veldig vanskelig beslutning som for de fleste er en nødløsning for varierende, personlige grunner som kvinnen bør ha rett til å bestemme selv. Abort gjort på sikre steder med trente leger vil vansligvis gå greit, og i Norge får alle tilbud om støttetilbud rundt aborten. Legalisering av dop, slik jeg ser det, er å lovliggjøre eventuelt farlige nytelsesmidler som kan skade både kropp og sinn, i verste fall lede til overdose og død.

Dette er en vakker laget og sterk film som jeg anbefaler alle som har mulighet til å se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar